Kip
Kip
Kippenvlees en eieren. Dat is waar het om draait als het om het houden van kippen op de Herenboerderij gaat. Hoe hadden we het bedacht?
Om aan de behoefte van de leden te voldoen, zijn elk jaar ongeveer 2100 vleeskippen nodig. Broedse kippen worden apart gezet en zorgen zo voor de natuurlijke aanwas. Op elk moment scharrelen er op de boerderij ongeveer 700 vleeskippen (m/v) rond. Deze haantjes en hennen groeien in ongeveer vier maanden naar het gewicht waarop ze slachtrijp zijn. De circa 250 leghennen zijn jaarlijks goed voor ongeveer 65.000 eieren.
Gevarieerd dieet
De kippen eten zoveel mogelijk dat wat de eigen boerderij hen biedt. De boer zorgt voor een gevarieerd en gezond aanbod van kippenvoer. Zo teelt hij bijvoorbeeld zonnebloemen en granen en zaait de scharrelweides zo in, dat er voor de kippen van alles te halen valt; wormen bijvoorbeeld.
Ook scharrelen de dieren tussen de fruitbomen of worden ze ingezet in de koeienwei. Daar bewerken ze de koeienvlaaien zodanig dat de bodemvruchtbaarheid overal een boost krijgt en niet alleen daar waar de koe toevallig gepoept heeft.

Kippen vreten de smeerwortel niet, en dat is goed nieuws
In de boomgaard op het Wilhelminapark, staat veel smeerwortel (Symphytum). Een waardevolle plant waarvan in 2017 in vier rijen zelfs een speciale cultivar is aangeplant, als experiment. Nu lopen er voor het eerst dit seizoen ook hennen en hanen in de boomgaard. En wat wil het geval, ze wroeten, pikken en vreten bijna alles dat […]

De kippen mogen weer naar buiten
Om de kans op verspreiding van het vogelgriepvirus in Nederland te verkleinen, hebben de legkippen van de Herenboeren in Boxtel sinds begin december 24 uur per dag binnen gezeten; in hun kipcaravan. Maar vandaag was het dan zover, ze mochten er weer uit! De hennen en hanen deden zich meteen tegoed aan alles wat er […]

Houden van hennen en hanen. 2018 en verder
Sinds december 2017 hebben de Herenboeren in Boxtel een kipcaravan tot hun beschikking; gehuurd van pluimveehouder Peter van Agt. Dit succesvolle mobiele systeem heeft hen en Herenboeren Nederland aan het denken en rekenen gezet; als opmaat naar een structurele en houdbare manier van kippen houden die de Herenboeren past. Wat is het idee: De Boxtelse […]

Nieuw ras doet zijn intrede, de Welsumer
In het voorjaar van 2017 deed een nieuw kippenras zijn intrede op de boerderij in Boxtel, de Welsumer; net als de Poule de Bresse een dubbeldoeler. Inmiddels was het gevoel over de ideale manier van kippen houden al wat verder ontwikkeld. Ze laten scharrelen in de boomgaard, dat was het idee; goed voor de bodem, […]

De Poule de Bresse en hoe het mis ging
In de zoektocht van Herenboeren Nederland naar een geschikt kippenras voor de Boxtelse Herenboerderij, is in het voorjaar van 2016 gekozen voor het Franse ras Poule de Bresse. Deze kip legt goed én levert goed vlees op (een dubbeldoeler). Op drie locaties in België zijn ze aangekocht. Na een korte quarantaine zijn de dieren door een […]

Houden van hennen en hanen, maar hoe? Wat was het idee
Toen Herenboeren Nederland in het voorjaar van 2016 de Boxtelse Herenboerderij gereedmaakte voor de productie, lag er een beperking op de maximale hoogte van bouwwerken; zo ook op die van een kippenhok. Dat mocht maar 1 meter hoog zijn. Dit was dus een belangrijke randvoorwaarde voor ons ontwerp, en de realisatie. Het idee was om […]

Houden van hennen en hanen, maar hoeveel? Wat was het idee
Op de Herenboerderij in Boxtel worden kippen gehouden, voor het vlees en voor de eieren. Aan de vraag hoeveel hennen en hanen er dan gehouden moeten worden, ligt een aantal uitgangspunten ten grondslag. Een Herenboer die vlees eet, eet per jaar gemiddeld zes kippen en per week gemiddeld vier eieren. Hiervoor moeten er op jaarbasis […]