Skip to content

Appels, peren en pruimen

Fruit

In de boomgaard op het Wilhelminapark staan 3066 fruitbomen: 70 procent daarvan is appel, 25 procent peer en 5 procent pruimen van verschillende rassen en variëteiten. De fruitbomen zijn in het voorjaar van 2016 geplant en voorzien de Herenboeren sindsdien van fruit. Sommige rassen zijn voor directe consumptie, anderen laten zich prima bewaren.

De teelt is duurzaam. De bodem wordt zoveel mogelijk in haar kracht gezet, onder andere door hem zo min mogelijk te beroeren. Onder de bomen geen zwarte grond, maar ondergroei. Deze grassen en kruiden helpen de teelt te verduurzamen.

Tot slot is de boomgaard van de Herenboerderij in Boxtel voorzien van een beregeningssysteem. Die zet hun boer vooral in als er in het voorjaar nachtvorst dreigt. Door de bloemknoppen dan te voorzien van een laagje ijs, bevriezen ze niet.

Verder scharrelen er kippen tussen de fruitbomen. Scharrelen is goed voor de kip, maar komt ook de robuustheid van de bodem en de opbrengst van de bomen ten goede. Herenboeren Nederland gaat ook na of kippen in dit houderijsysteem voldoende eieren blijven leggen, gezond blijven en voldoende groeien.