Houden van hennen en hanen. 2018 en verder

Sinds december 2017 hebben de Herenboeren in Boxtel een kipcaravan tot hun beschikking; gehuurd van pluimveehouder Peter  van Agt.  Dit succesvolle mobiele systeem heeft hen en Herenboeren Nederland aan het denken en rekenen gezet; als opmaat naar een structurele en houdbare manier van kippen houden die de Herenboeren past. Wat is het idee:

De Boxtelse Herenboeren willen ten minste één eigen Kipcaravan waarin de dieren ’s nachts kunnen verblijven en hun ei kunnen leggen. Hierin zitten 300 dubbeldoel-kippen, Hubbart JA57, want die doen het prima. We gaan ervan uit dat 80 procent van de kippen een ei legt, 240 per dag dus. Dat is ruim voldoende voor de maximaal 500 Herenboerenmonden.

Vleeskippen
Elke zes weken zet de boer straks 600 eieren apart, die worden uitgebroed met als doel ze door te laten groeien tot vleeskip/vleeshaan. 80 procent van de eieren komt uit en de 480 kuikens zet hij gedurende een week of vijf in een kleiner, warm en goed geïsoleerd hokje. We rekenen op een uitvalpercentage van 5 procent. Na vijf weken zijn er dus 465 jonge hennen en hanen over die tussen week 5 en 10 onderdak krijgen in een tweede mobiel kippenhok. Als ze tien weken oud zijn, gaan ze naar een derde mobiel caravan, totdat ze slachtrijp zijn.

Dit systeem, zo is het idee, herhaalt zich elke zes weken. Per Herenboer is er zo gemiddeld een vleeskip per zes weken beschikbaar.

Vervangen leghennen
De boer zet dus elke zes weken zeshonderd eieren apart; die worden uitgebroed. Van het uitgekomen aantal kippen worden er om de keer honderd ‘aspirant’ leghennen uitgehaald. Dus in de ene ronde van zes weken worden alle kuikens vleeskip/haan. De volgende ronde groeien alle kuikens minus honderd hennen, op tot vleeskip/haan.

Meer over kippen

Deel dit bericht: