2017: Varkens met weidegang

Ons idee is dat varkens op een Herenboerderij (zo ook die in Boxtel) zoveel mogelijk in hun eigen eten voorzien. De boer voert hen biologisch voer, en elders op de boerderij worden maïs en zonnebloemen geteeld, prima geschikt als varkensvoer. Maar idealiter scharrelen de varkens dus daar waar wat te eten valt en waar ze bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering.

Om hier ervaring mee op te doen, is in 2017 dichtbij hun onderkomen een gebied in gebruik genomen. Een brede ‘gang’ met daarin een poel, scheidt de bosweide en hun onderkomens van drie weides. Deze weides zijn ingezaaid met een mix aan grassen en kruiden en kunnen één voor één open worden gezet. Nadat een weide is opgegeten/omgewoeld, wordt een andere opengezet en kan de eerste weide zich herstellen. Zo rouleren de varkens over de drie weides.

Dit alles, en we benadrukken het nog maar eens, als opmaat naar een systeem waarbij (groepen) varkens verspreid over de Herenboerderij ingezet worden.

Meer over varkens

Deze inhoud is geblokkeerd vanwege jouw cookievoorkeuren.

Accepteer alle cookies om deze content weer te geven.
Wijzig jouw cookievoorkeuren.

Deel dit bericht: