2018: Naar een mobiel varken

Varkens dáár inzetten, waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen én waar ze het meest bijdragen aan een in alle opzichten duurzaam opererende Herenboerderij. Dat is waar we naar streven. In de loop van 2017 hebben Herenboeren Nederland en Herenboeren Wilhelminapark een begin gemaakt met een experiment. De schuilhutten waarin de varkens een jaar lang hebben kunnen bivakkeren, werden afgesloten. In plaats daarvan is in een van de weiden een (mobiele) wagen neergezet die de dieren rust- en schuilgelegenheid biedt.

In 2018, en anders in 2019, verwachten de Herenboeren de volgende stap te zetten: het mobiele varken. In de zomer houden ze de dieren in de weides, in het najaar gaat een aantal dieren los op sommige akkers. De percelen waar aardappels zijn gerooid en waar groenbemesters staan, lijken hiervoor het meest geschikt. De Herenboeren zullen hiervoor twee mobiele onderkomens (laten) ontwikkelen of kopen.

Verder bestaan er plannen om groenten op de boerderij te versnijden. Oogstresten en loof dat op de boerderij blijft, kan prima gevoerd worden aan de varkens.

Meer over varkens

Deze inhoud is geblokkeerd vanwege jouw cookievoorkeuren.

Accepteer alle cookies om deze content weer te geven.
Wijzig jouw cookievoorkeuren.

Deel dit bericht: