Feromoonvallen als indicator voor dreigende rupsenplaag

Fruitmotten, ook de Herenboeren in Boxtel zijn ze liever kwijt dan rijk. Waarom? Nou, om de eenvoudige reden dat hun rupsen de vruchten opvreten wat de oogst niet ten goede komt. Als de rups aangetroffen wordt, en de Herenboeren willen hun oogst redden, dan rest hen al gauw niets anders dan de inzet van een (biologisch toegestaan) middel.

Grootschalige inzet
Om te voorkomen dat er een rupsenplaag optreedt, wordt in sommige biologische boomgaarden op grotere schaal feromoonvallen ingezet. Deze plakkerige vallen trekken mannelijke fruitmotten aan die er vervolgens sterven. Dan kunnen ze de vrouwtjes niet langer bevruchten wat de kans op veel rupsen sterk reduceert.

Monitoring
Op advies van Herenboeren Nederland zijn er in de boomgaard van de Herenboeren ‘slechts’ 7 vallen opgehangen. Die gaan er natuurlijk niet voor zorgen dat er geen mannetjes meer rondvliegen. Wel worden ze ingezet als een monitoringsinstrument.

Hoe meer er gevangen worden, hoe groter de aanwijzing dat er veel motten vliegen en hoe groter de kans op schade. Op basis van de gegevens die de feromoonvallen ons opleveren, kunnen we Herenboeren Wilhelminapark optimaal adviseren over de meest effectieve aanpak van de vraatzuchtige dieren.

Deel dit bericht: