Colloradokever in de aardappelen, snel moeten handelen

Slecht nieuws. Vandaag zijn in de aardappels (0,75 ha) heel veel larven van de colloradokever aangetroffen. Herenboeren Nederland heeft advies ingewonnen wat te doen, waarbij de volgende scenario’s de revue passeerden:
  1. Dood knijpen. Maar voordat we aan het einde van het perceel zouden zijn, was een groot deel van de oogst al mislukt door vraat. Het kost gewoon te veel tijd.
  2. De inzet van patrijzen: waar halen we per direct voldoende patrijzen vandaan die we kunnen uitzetten op het veld?
  3. De oogst opgeven: lastig verhaal om uit te leggen aan de leden-Herenboeren want dús geen aardappelen op je bord; feitelijk geen optie.
  4. De inzet van aaltjes. De incubatietijd is te lang waardoor alsnog een groot deel van de oogst verloren gaat.
  5. De inzet van biologische bestrijdingsmiddelen. Hiermee breken we in op de ecologische balans die Herenboeren willen realiseren.

Na intensief overleg is voor het laatste scenario gekozen. Het perceel is dezelfde avond nog bespoten met het middel Neemazol (pdf). Neemazol is toegestaan in de biologische land- en tuinbouw.

De uitdaging zit in het volgende seizoen. Hoe gaan we een systeem creëren dat een eventuele invasie van colloradokevers kan opvangen. Kunnen we niet sowieso patrijzen houden op de boerderij en ze permanent tussen de aardappels hebben? Zit er vlees aan wat iets voor de leden kan zijn? Wat betekent dat voor predatie door vossen? Wat betekent dat voor bijvoeren? Wat betekent dat voor het schoffelwerk dat nu met een trekker gebeurt? Voldoende stof tot nadenken…

Deel dit bericht: