Hoeveel bomen moet je planten? En waar?

De Herenboerderij in Boxtel produceert een diversiteit aan appels, peren en pruimen voor haar leden; idealiter genoeg voor een heel jaar. Omdat het geen doen is om bij een groei van het aantal leden ‘even een boompje bij te planten’, is de boomgaard  meteen gedimensioneerd op een volledig gevulde coöperatie van 500 monden. Maar hoeveel bomen plant je dan? Daar is als volgt aan gerekend.

Elke Herenboer eet per week een kilo appels en peren; is vier stuks fruit per week; is ruim 200 stuks fruit per jaar. Als je ervan uitgaat dat een boom die in productie is, gemiddeld 35 stuks fruit voortbrengt, heb je per mond ongeveer 6 bomen nodig. 6 bomen x 500 monden, is 3.000 fruitbomen. Om het perceel mooi rond te maken zijn in april 2016 3.066 fruitbomen geplant.

Vruchtbaar en hoog
De boomgaard is geland op het hoogstgelegen deel van de Herenboerderij, dichtbij de entree. Het perceel was in het verleden in gebruik als moestuin van de paters die op het huidige tracé van de A2 een klooster hadden staan; vruchtbare grond zo blijkt.

Meer over fruit

Deel dit bericht: