Groenbemesters en bloemrijke akkerranden

Op ieder perceel met groenten, hanteren de boer van de Boxtelse Herenboeren een één op acht gewasrotatie. In drie van de acht vakken staan groenbemesters. Deze groenbemesters brengen via hun diepe wortels van verschillende dikten meer lucht en structuur  in de bodem. Dit geeft de bodem rust en draagt sowieso bij aan een betere doorlatendheid en waterhuishouding. Bovendien brengen de planten, nadat ze geklepeld of anderszins ondergewerkt zijn, nutriënten en andere elementen in de bodem.

Iets om rekening mee te houden in de gewasrotatie, is dat het gebruikte mengsel SolaRigol, zelf knolgewassen bevat (zie ook de samenstelling van SolaRigol, pdf). En dús heeft deze mix invloed op de keuze van de navrucht. Past SolaRigol niet in de rotatie, dan kiest de boer in Boxtel voor Japanse haver.

Bloemrijke akkerranden
De groenteakkers zijn in 2017 ingezaaid met een bloemenmengsel. Behalve dat deze randen er mooi uit zien, bieden ze ruimte aan vliegende en kruipende insecten die een positieve invloed hebben op de gewassen op de akkers. Het is ook de verwachting dat deze akkerranden insecten aantrekken die zich anders te goed zouden doen aan de gewassen.

Meer over groenten

Deel dit bericht: