Grassen en kruiden, in en tussen de rij

Geen zwarte grond in de boomgaard van de boerderij, met een reden!

Tussen de rijen is een grasklavermengsel ingezaaid. Klaver bindt stikstof uit de lucht. Via het wortelstelsel en door regelmatig maaien komt dit in de bodem waar het beschikbaar komt voor de fruitbomen.

Tussen de rijen zag je al vrij snel een wilde variant van de smeerwortel zijn kop boven het maaiveld uitsteken. Deze smeerwortel is waardevol, en dat deze plant juist in de boomgaard groeit, heeft een signaalfunctie waar de Herenboerderij meer mee wilde doen.

Mutualistische symbiose
De smeerwortel (Symphytum) is een grote plant die diep wortelt, dieper dan de nog jonge fruitbomen. Hierdoor haalt de plant voedingsstoffen, nutriënten en (sporen)elementen uit diepere bodemlagen. Door de smeerwortel in de rij regelmatig te maaien, komen deze beschikbaar voor de fruitbomen.

De wortels van de smeerwortel en die van de boomwortels, werken bovendien via schimmels (mycorrhiza) samen in een zogenoemde mutualistische symbiose. Schimmels absorberen mineralen uit de bodem die ze vervolgens afstaan aan bijvoorbeeld bomen, in ruil daarvoor krijgen ze suikers terug voor hun eigen voeding.

Gecultiveerde smeerwortel
In de zoektocht naar een geschikte, betaalbare gecultiveerde variant van de smeerwortel, is Herenboeren Nederland terechtgekomen bij Balkep in Bulgarije. Het voordeel van een gecultiveerde boven variant boven een wilde, is dat deze zich niet vermenigvuldigt via zaad maar door scheuren. Het woekeren van de plant wordt zo voorkomen.

Om te beginnen is deze cultivar in de vier meest noordelijke boomrijen geplant.

Meer over fruit

Deel dit bericht: